΄Πρώτες βοήθειες για την ηλεκτροπληξία
Σε περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνετε το θύμα και τον εαυτό σας από την πηγή του ανεξέλεγκτου ηλεκτρικού ρεύματος. Αφού βεβαιωθείτε ότι ο κίνδυνος για νέα ηλεκτροπληξία έχει απομακρυνθεί πρέπει αμέσως να φροντίσετε το θύμα κάνοντας τις σωστές κινήσεις.
Ως ηλεκτροπληξία χαρακτηρίζεται το σύνολο των βλαβών που προκαλούνται από την επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος. Για να συμβεί ηλεκτροπληξία προαπαιτείται να διοχετευτεί, με οποιονδήποτε τρόπο, στον ανθρώπινο οργανισμό ηλεκτρισμός, υψηλής ή χαμηλής έντασης.
Η ηλεκτροπληξία κάποιες φορές μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων αλλά επίσης είναι ικανή να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής και να αποβεί μοιραία αν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα.
Το σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό, γι’ αυτό και αν το διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα, τραυματίζεται. Η σοβαρότητα της ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από την ισχύ του ρεύματος και τη διάρκεια του χρόνου που ήρθε σε επαφή με το σώμα. Καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι, ώστε αν ποτέ χρειαστεί να ξέρετε πως να την αντιμετωπίσετε προστατεύοντας εσάς ή τους δικούς σας
Για να προλάβετε το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας, είναι απολύτως απαραίτητο να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας.
Τι πρέπει να κάνετε
-Kατεβάστε αμέσως το γενικό διακόπτη ή βγάλτε το καλώδιο από την πρίζα, αφού κλείσετε το διακόπτη ή ξεβιδώσετε την ασφάλεια.
-Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, απομακρύνετε το θύμα από την πηγή του ηλεκτρισμού ως εξής: πατήστε και με τα δυο σας πόδια πάνω σε ένα αντικείμενο φτιαγμένο από υλικό που είναι κακός αγωγός της θερμότητας (ξύλο, λάστιχο ή χαρτί). Πάρτε ένα μακρύ ξύλινο αντικείμενο (π.χ. ένα σκουπόξυλο) και σπρώξτε το θύμα μακριά από την πηγή του ηλεκτρισμού (π.χ. φθαρμένο καλώδιο). Προσοχή: Aπαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντικείμενο φτιαγμένο από μέταλλο ή πλαστικό. Προσέξτε επίσης το υλικό αυτό να είναι στεγνό, γιατί το νερό επιτρέπει τη δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος.
– Απαγορεύεται να πιάσετε το θύμα με γυμνά χέρια.
-Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή μεταφέρετε το θύμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ακόμη και αν το θύμα δείχνει ότι είναι καλά, επιβάλλεται να κάνει καρδιολογική και νευρολογική εξέταση, καθώς η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Λάβετε επίσης υπ’ όψιν ότι τα συμπτώματα της ηλεκτροπληξίας ενδέχεται να εκδηλωθούν ακόμη και αρκετές ώρες μετά το περιστατικό.
Τα συμπτώματα που είναι πιθανό να εκδηλωθούν είναι τα εξής:
-Ασφυξία – Προβλήματα στην αναπνοή
-Σοκ
-Απώλεια αισθήσεων – Λιποθυμία
-Εγκαύματα
– Ανακοπή καρδιάς
-Καρδιακή αρρυθμία
-Οπτικές λάμψεις
-Κώφωση
-Σπασμοί – Πόνοι στους μυς και συσπάσεις
-Παροξυσμοί (κρίσεις)
– Μούδιασμα
Πρώτες βοήθειες
-Αν το θύμα δεν έχει σφυγμό και δεν αναπνέει, κάντε ΚΑΡ.Π.Α (καρδιοπνευμονική ανάνηψη), εφόσον έχετε εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο. Αν έχει σφυγμό, αλλά δεν αναπνέει, προχωρήστε σε τεχνητή αναπνοή.
-Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το στο πλάι, με το κεφάλι του να στηρίζεται σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα διπλωμένο ύφασμα και με λυγισμένο το γόνατό του που δεν ακουμπά στο έδαφος.
-Εφόσον το θύμα διατηρεί τις αισθήσεις του, βοηθήστε το να ξαπλώσει ανάσκελα στο έδαφος και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή ένα διπλωμένο ύφασμα κάτω από τους αστραγάλους του.
-Αν διαπιστώσετε ότι το θύμα φέρει εγκαύματα με διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά, τοποθετήστε πάνω τους κομπρέσες με δροσερό νερό ή πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα και αφήστε τα εκεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε και σκεπάστε τα εγκαύματα με μία γάζα.
-Αν διαπιστώσετε πως τα εγκαύματα έχουν διάμετρο που ξεπερνά τα 5 εκατοστά, σκεπάστε τα με μία γάζα. Σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται να ακουμπήσει στην περιοχή του εγκαύματος νερό, βρεγμένη κομπρέσα ή πετσέτα τυλιγμένη σε πάγο.
-Φροντίστε για τη μεταφορά του θύματος στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
-Ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό που θα περιθάλψει το θύμα σχετικά με την τάση του ρεύματος, δηλαδή αν ήταν οικιακό ρεύμα χαμηλής τάσης ή βιομηχανικό ρεύμα υψηλής τάσης.
– Μερικές φορές η βλάβη μπορεί να δείχνει ελάχιστη εξωτερικά, αλλά να είναι πολύ σοβαρή στο εσωτερικό του σώματος, οπότε καλό είναι να ζητήσετε έτσι κι αλλιώς ιατρική βοήθεια εφόσον κάποιο άτομο ήρθε σε επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και αν δείχνει φυσιολογικό.
Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους
Αν η ηλεκτροπληξία οφείλεται σε ρεύμα υψηλής τάσης, δεν μπορείτε να πλησιάσετε το θύμα σε απόσταση τουλάχιστον είκοσι μέτρων, λόγω του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργείται. Η μόνη λύση είναι η διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ. Μην πλησιάζετε ηλεκτροφόρα καλώδια ή κολώνες της ΔΕΗ που έχουν πέσει.
Αν ένα αυτοκίνητο έχει παγιδευτεί κάτω από ηλεκτροφόρο καλώδιο ή κολώνα της ΔΕΗ που έχει πέσει, μην αγγίξετε το αυτοκίνητο και πείτε στους επιβάτες να μείνουν μέσα. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου παρέχουν προστασία στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε κλαδιά δέντρου για να σηκώσετε ηλεκτροφόρα καλώδια ή κολώνες της ΔΕΗ, καθώς η υγρασία του ξύλου μπορεί να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα σας