Χρ. Στυλιανίδης: Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο βαδίζουν μαζί, σε αγαστή συνεργασία
Την άρτια συνεργασία και σχέση που διέπει την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο στο πεδίο της ναυτιλίας, τον ολοένα και πιο δυναμικό ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, αλλά και τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ελληνικής Κυβέρνησης για την διασφάλιση της πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στην ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, προς τιμήν της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Greek Shipping Cooperation Committee).
«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Το γνωστό σε όλους μας “Greek Shipping Cooperation Committee”, το οποίο λειτουργεί από το 1935 με πρωτοβουλία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου. Από τη θέση μου, ως Υπουργός Ναυτιλίας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη συνέχιση της στενής συνεργασίας με το Committee, δια του Προεδρείου του, ως δυναμική φωνή του ελληνικού εφοπλισμού εκτός Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μία παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Συγκεντρώνει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες πλοιοκτητών παγκοσμίως. Τα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία, ανέρχονται σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ξεπερνούν το φράγμα των 5.500 πλοίων! Κύριο χαρακτηριστικό της ελληνόκτητης ναυτιλίας είναι ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν συνεχώς σε νέα, ενεργειακά αποδοτικά πλοία και σε εξοπλισμό φιλικό προς το περιβάλλον».
Ο κ. Υπουργός επισήμανε επίσης ότι η ελληνική Κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μέχρι το 2050 και πως η αειφόρος ανάπτυξη του τομέα των θαλασσίων μεταφορών και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητα. «Υποστηρίζουμε ενεργά την διαδικασία για την ανάπτυξη ρεαλιστικών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, που θα οδηγήσουν την ναυτιλία σε ουδέτερες εκπομπές άνθρακα. Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο βαδίζουν μαζί, σε αγαστή συνεργασία, τόσο για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης όσο και για την ανάπτυξη – σχεδιασμό – ριζοσπαστικών αλλά και ρεαλιστικών πολιτικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η προώθηση της βιώσιμης “γαλάζιας οικονομίας” βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα ενώ υπογράμμισε την ανάγκη της διά βίου εκπαίδευσης αλλά και της διαρκούς αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου, των ναυτικών, ώστε να συμβαδίζουν με τις συνεχείς τεχνολογικές αλλαγές και τις σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας, καθόσον αποτελούν προαπαιτούμενο για την ασφαλή και τη φιλική στο περιβάλλον λειτουργία των πλοίων.