Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Υποναύαρχος του Π. Ν. Στέλιος Φενέκος: Το Ισραήλ αποφασισμένο να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές

Του υποναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού ε.τ. Στέλιου Φενέκου 

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι ένα περίπλοκο θέμα που εμπλέκει όχι μόνο τις δύο πλευρές, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως διεθνείς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.

Μάλιστα, μια ιαπωνική εταιρεία που κατασκευάζει μπαταρίες έχει καταγγείλει ότι αντίγραφα των προϊόντων της χρησιμοποιούνται στην περιοχή χωρίς την έγκρισή της. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αυτών των μπαταριών, επισημαίνοντας πως δεν είναι σαφές σε ποια κλίμακα έχουν εγκατασταθεί, ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή τους για λόγους ασφάλειας.

Τι θα γινόταν άραγε, αν μια τέτοια συσκευή κατείχε ένας πιλότος; Ή ένας οδηγός λεωφορείου; Σε μια τέτοια κατάσταση αναδεικνύεται η σοβαρότητα του ζητήματος, το οποίο έχει ευρύτερες προεκτάσεις όσον αφορά το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια ώρα, η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ αυξάνεται, με το Ισραήλ να επιδιώκει να προκαλέσει αντίδραση από τη Χεζμπολάχ, ώστε να προκληθεί ευρύτερη σύγκρουση. Στο Ισραήλ, η πολιτική ηγεσία φαίνεται αμετακίνητη όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, με τη θέση ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Σχεδιάζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γάζας, με την πρόθεση να περιορίσουν την παρουσία τους στο νότιο τμήμα. Μπορεί να εγγυήθηκε στον αρχηγό της Χαμάς, πως αν δεχτεί να φύγει και να επιστρέψει τους ομήρους θα κερδίσει την ζωή του. Αλλά σε έναν πόλεμο ποιος πιστεύει τον εχθρό; Ποιος δέχεται την ήττα; Παράλληλα να θυμίσουμε τους εκτοπισμένους από τον βορρά, κατοίκους του Ισραήλ, που χαιρέτησαν τα σπίτια τους με την υπόσχεση να επιστρέψουν άμεσα…

Πώς ορίζεται πλέον το άμεσα όταν το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να περάσει τις κόκκινες γραμμές κατά πολύ;

Σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, υπάρχει η επιδίωξη ότι η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να διατηρεί παρουσία στο νότιο τμήμα της χώρας, και μόνο η εθνοφυλακή του Λιβάνου θα πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο αυτής της περιοχής. Ο ποταμός Λιτάνι θα είναι το φυσικό όριο που θα θέσει το Ισραήλ, βόρεια του οποίου θα εκδιωχθούν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ για πολλούς δικαίως, αποτελούν πλέον θεατή και όχι παίκτη. Όπως ορθά τόνισε ο Ντοναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν χάσει την επιρροή τους στον παγκόσμιο χάρτη. Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει κάνει δεκάδες ταξίδια δίχως αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούν να συγκρατήσουν την κατάσταση, ώστε να αποτραπεί η εμπλοκή άλλων αραβικών χωρών, όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, στη σύγκρουση.

Ωστόσο, το Ισραήλ, με τη σκληροπυρηνική του στάση, δεν φαίνεται να επηρεάζεται. Ο επίλογος αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντικότητα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αποτέλεσμά τους θα διαμορφώσει τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή και θα επηρεάσει την πορεία του πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ, καθώς και τη συνολική αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, αν και έχουν χάσει μέρος της επιρροής τους, εξακολουθούν να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στα διεθνή δρώμενα. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις του ή να μεταπείσει την ηγεσία του. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου παραμένει αμετακίνητος στις επιλογές του, ανοίγοντας πλέον μέτωπα όχι μόνο με τη Χεζμπολάχ, αλλά και με τους Χούθι στην Υεμένη και τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Η στρατηγική του Ισραήλ δείχνει ότι είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την επιθετική του στάση, ανεξάρτητα από τις διεθνείς πιέσεις ή τις πολιτικές αλλαγές.

newsbomb.gr