Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Το αντιαρματικό όπλο M72 LAW της Ουκρανίας δυσκολεύει τις ρωσικές δυνάμεις

Το ελαφρύ αντιαρματικό όπλο M72 LAW χρησιμοποιείται ευρέως στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία μετά από δωρεά του καναδικού στρατού. Το LAW δεν είναι κάτι καινούργιο όπλο, αλλά έχει «αποδεδειγμένη» αξία στα πεδία μάχης. Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι έστειλε 4.500 εκτοξευτές πυραύλων M72 LAW στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται ήδη στα χέρια των Ουκρανών μαχητών. Η Νορβηγία και η Δανία έχουν επίσης παράσχει στην Ουκρανία 2 χιλιάδες και 2.700 αντιαρματικά όπλα αντίστοιχα.

Το M72 LAW είναι παρόμοιο με το αντιαρματικό AT4, που επίσης έχει γνωρίσει μεγάλη «επιτυχία» στον ουκρανικό πόλεμο. Είναι ένα όπλο μιας χρήσης σε σχήμα σωλήνα που εκτοξεύεται από τον ώμο. Με εμβέλεια έως και 200 μέτρα, το LAW μπορεί να διαπεράσει θωράκιση 12 ιντσών.

Το αντιαρματικό όπλο υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 για χρήση εναντίον σοβιετικών ελαφρών αρμάτων μάχης στην Ευρώπη. Το σύστημα πυραύλων μιας χρήσης «one-shot one-kill» θεωρήθηκε καινοτόμο.

Το M72 είναι εύκολο στη χρήση

Από τότε, το M72 LAW έχει βελτιωθεί με περίπου δώδεκα παραλλαγές πέρα ​​από την αρχική έκδοσή του. Έχει «δοκιμαστεί» σε μάχες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και έχει συγκεντρώσει πολύ καλές κριτικές.

Οι χρήστες στην Ουκρανία μπορούν να αναπτύξουν το όπλο όχι μόνο ενάντια σε άρματα μάχης, αλλά και σε κτίρια και ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

«Τα M72 παρέχει την καλύτερη ισορροπία βάρους και όγκου για την αποτελεσματικότητα μάχης. Θεωρείται εξαιρετικό πυρομαχικό για να χρησιμοποιηθεί κατά των ανταρτών που πυροβολούν από κοντινή και μεσαία απόσταση. Είναι γρήγορο και εύκολο να τεθεί σε λειτουργία και θεωρείται ότι είναι ένα καλό κατασταλτικό όπλο και αρκετά ακριβές και θανατηφόρο ταυτόχρονα».

Η βολή είναι απλή, καθιστώντας την ιδανική για εκπαίδευση άπειρων μαχητών στην Ουκρανία, όπως μέλη των εφεδρικών δυνάμεων εδαφικής άμυνας. «Απλώς τραβήξτε έξω τον πείρο όπλισης, αφαιρέστε το πίσω κάλυμμα, τραβήξτε τη λαβή της σκανδάλης στη θέση οπλισμού, στοχεύστε και πυροβολήστε. Η πίεση αερίου για τον πύραυλο των 66 mm κάνει τα υπόλοιπα».

Το M72 είναι ελαφρύ και θανατηφόρο

Το σπουδαίο με το M72 LAW είναι η εύκολη μεταφορά του. Ζυγίζει μόνο 5,5 κιλά, οι στρατιώτες μπορούν να το μεταφέρουν, διατηρώντας ταυτόχρονα το τουφέκι τους έτοιμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy έχει επανειλημμένα ζητήσει αντιαρματικά πυρομαχικά, αν και θα προτιμούσε σύγχρονα κατευθυνόμενα όπλα όπως το σύστημα Javelin. Αλλά ο εκτοξευτήρας LAW είναι φθηνότερος, ευκολότερος στη μεταφορά και απλός στην εκπαίδευση. Εφόσον οι στρατιώτες βρίσκονται σε εμβέλεια και έχουν επαρκή οπτική επαφή, το M72 LAW μπορεί να είναι θανατηφόρο ενάντια σε εχθρικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Το Κρεμλίνο έχει σαφώς υποτιμήσει τι μπορεί να κάνει ένας ουκρανός μαχητής με κίνητρα με ένα αντιαρματικό όπλο.

onalert