Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Τελετή Εγκαινίων του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας

Integrated Air And Missile Defence Centre Of Excellence (ΚΕΑΡ/ΕΝΑΑΑΜ-IAMD COE)

Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθη στην Τελετή Εγκαινίων του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας – Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence (ΚΕΑΡ ΕΝΑΑΑΜ-IAMD COE), η οποία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτοπούλου και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά.

Το Κέντρο Αριστείας που εγκαινιάστηκε, αποτελεί το 27ο διαπιστευμένο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ. Συνεστήθη ως οντότητα της Συμμαχίας στις 8 Απριλίου 2020 με την υπογραφή του Επιχειρησιακού Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας ως Framework Nation και της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας ως Sponsoring Nations. Οι διαδικασίες της ενεργοποίησής και υπαγωγής του στο διεθνές καθεστώς του Πρωτοκόλλου των Παρισίων ολοκληρώθηκαν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο την 25 Ιανουαρίου 2021.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαριστώντας τους διακεκριμένους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στη σημαντική προστιθέμενη αξία του Κέντρου Αριστείας στον τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, δεδομένων των σημαντικών συμμαχικών εγκαταστάσεων που εδρεύουν στην Κρήτη, καθώς και λόγω της εξέχουσας στρατηγικής σημασίας του νησιού τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυμμαχικό επίπεδο.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του ως προς τη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας στον κρίσιμο τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, όπως και στην προώθηση και διασφάλιση της σταθερότητας στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, από κοινού και με τις άλλες δομές της Συμμαχίας στην Κρήτη.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον Διοικητή και το Επιτελείο του Κέντρου Αριστείας για τις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να υλοποιηθεί η ταχεία και ολοκληρωμένη ενσωμάτωσή του στις Δομές της Συμμαχίας. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τα στελέχη του ΓΕΕΘΑ που ενεπλάκησαν με την όλη προσπάθεια για τις εντατικές και άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για την έγκαιρη και επιτυχημένη διαπίστευση του Κέντρου σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρώην Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού Στρατηγό André LANATA όπως και στον Υποδιοικητή του Στρατηγό Paolo RUGGIERO, οι οποίοι υιοθέτησαν και στήριξαν το όραμα της δημιουργίας αυτού του Κέντρου, ενώ ευχαρίστησε θερμά και τα συμβαλλόμενα κράτη που υποστήριξαν ενεργά την όλη προσπάθεια διαθέτοντας του απαραίτητους πόρους και το απαιτουμενο προσωπικό. (Για να δείτε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα Ελληνικά πατήστε ΕΔΩ και στα Αγγλικά πατήστε ΕΔΩ).

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους:

 • Οι Βουλευτές Χανίων κ. Βασίλειος Διγαλάκης και κ. Μανούσος Κωνσταντίνος Βολουδάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης και ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης.
 • Οι Πρέσβεις της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας καθώς και εκπρόσωποι των Πρέσβεων της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
 • Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων κ. Δαμασκηνός ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού,
 • Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης,
 • Ο Υποδιοικητής του Ανώτατου Συμμαχικού Στρατηγείου Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ Στρατηγός Paolo RUGGIERO ως εκπρόσωπος του Διοικητή του Ανώτατου Συμμαχικού Στρατηγείου Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Command Tranformation).
 • Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ,
 • Ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Αντιστράτηγος Tsanko STOYKOV ως εκπρόσωπος του Αρχηγού των ΕΔ της Βουλγαρίας, ο Υποστράτηγος Corneliu POSTU ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΔ της Ρουμανίας, ο Συνταγματάρχης Murat TORUMTAY ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΔ της Τουρκίας, και ο Ταξίαρχος Petr CEPELKA ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΔ της Τσεχίας,
 • Οι Ακόλουθοι Άμυνας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας,
 • Οι Στρατιωτικοί εκπρόσωποι των χωρών χρηστών του Κέντρου,
 • Οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων και Υπηρεσιών της Κρήτης,
 • Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Κων/νος Γύπαρης και ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Αλόγλου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.