Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό για αποστολή στον Λίβανο
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ανταπόκριση σε κάθε εντολή που μπορεί να προκύψει, λόγω της αυξημένης εντάσεως των τελευταίων ημερών στην Μέση Ανατολή, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα υλοποιήσεως εκτάκτων σχεδιασμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με την ένταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ να αυξάνεται, η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις πιθανές περιπτώσεις που ενδεχομένως απαιτήσουν και δράση με στρατιωτικά μέσα.
Το κυρίαρχο σενάριο που απασχολεί και άλλες χώρες, είναι αυτό της εκκενώσεως αμάχων υπηκόων τους που βρίσκονται στον Λίβανο, στην περίπτωση ισραηλινής επιχειρήσεως για την εξάλειψη της Χεζμπολά. Κατόπιν ενημερώσεως του Υπουργείου Εξωτερικών, το ΥΠΕΘΑ έδωσε την εντολή στο ΓΕΕΘΑ να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους δράσεως.
Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στο επίκεντρο, με την ηγεσία να έχει θέσει σε ετοιμότητα μονάδες του Στόλου οι οποίες είναι πιθανό να αναλάβουν επιχείρηση εκκενώσεως αμάχων. Η σχεδίαση, καθαρά για προληπτικούς λόγους, αφορά την προετοιμασία μονάδων της Διοίκησης Φρεγατών και της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων, για ετοιμότητα απόπλου προς Λίβανο. Αν και δεν υφίστανται ενδιαφέρον Ελλήνων υπηκόων να εγκαταλείψουν την χώρα της Μέσης Ανατολής, τίποτα δεν αποκλείει την περίπτωση συνδρομής σε απομάκρυνση ξένων υπηκόων. Αυτό εξάλλου είχε γίνει και στην Επιχείρηση ΚΕΔΡΟΣ, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στον Λίβανο τον Ιούλιο του 2006, όταν τότε το Ισραήλ είχε εισβάλει για να αντιμετωπίσει την Χεζμπολά. Μικρός ήταν ο αριθμός των Ελλήνων που επαναπατρίσθηκαν αλλά το Πολεμικό Ναυτικό είχε συντελέσει στην εκκένωση αρκετών ξένων υπηκόων. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση εκκενώσεως αμάχων, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις φρεγάτες και τέσσερα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, με τελικό απολογισμό την απομάκρυνση 2.647 ατόμων, κυρίως ξένων, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2006.
Κατ’ αναλογία, αρκετές εκατοντάδες στελεχών βρίσκονται σε προειδοποίηση σήμερα, για μια επιχείρηση στον Λίβανο, με πρωταγωνιστές δύο φρεγάτες και δύο αρματαγωγά που τελούν σε ετοιμότητα.
Εναλλακτικά σενάρια αφορούν την περίπτωση εκκενώσεως αμάχων με αεροπορικά μέσα, που θεωρούνται πιο περίπλοκες και απαιτητικές. Στην περίπτωση αυτή, υφίστανται ακόμη περιορισμοί στην δύναμη αεροσκαφών τακτικών μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τέλος, η κυβέρνηση βρίσκεται όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, σε ανοικτή επικοινωνία με συμμάχους και φίλους, για την παροχή κάθε διευκολύνσεως που μπορεί να ζητηθεί. Αυτονόητη είναι η θετική προδιάθεση που υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις.