Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Πώς να αποτρέψετε έναν βιασμό (βίντεο)

Ο βιασμός είναι μια αυξανόμενη απειλή, και η καλύτερη άμυνα για μια γυναίκα, είναι να είναι άγρυπνη και προετοιμασμένη. Δεν μπορεί να προβλεφτεί κάθε περίπτωση βιασμού, αλλά το να γνωρίζετε πώς σκέφτονται οι βιαστές και πώς προγραμματίζουν την επίθεσή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε κάποια προειδοποιητικά σημάδια.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μια κατάσταση που μπορεί να καταλήξει σε βιασμό είναι να αποφεύγετε τους βιαστές. Θα πρέπει να είστε άγρυπνη σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς ενός άντρα—ακόμη και κάποιου τον οποίο γνωρίζετε καλά—που μπορεί να τον προσδιορίζει ως πιθανό βιαστή.

Μερικοί άντρες χρησιμοποιούν τον τρόπο που ντύνεται μια γυναίκα ή την προθυμία με την οποία μένει μόνη μαζί τους ως δικαιολογία για να τη βιάσουν.

Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να απομονώνεται με έναν άντρα τον οποίο δεν γνωρίζετε καλά. (Ακόμη και με κάποιον τον οποίο γνωρίζετε καλά να χρησιμοποιείτε διάκριση). Ένας άγνωστος βιαστής μπορεί να έρθει στο σπίτι σας προσποιούμενος τον τεχνίτη. Ζητήστε του αποδείξεις. Ο βιαστής που είναι γνωστός του θύματος συχνά απομονώνει τα θύματά του επινοώντας δουλειές που απαιτούν μια στάση στο σπίτι του ή λέγοντας ψέματα ότι εκεί που θα σας συναντήσει θα υπάρχει μεγάλη συντροφιά. Πιθανόν αυτό να είναι ψέμα και χρειάζεται την προσοχή σας.

Για να αποφύγετε τα προβλήματα όταν βγαίνετε ραντεβού, να βγαίνετε με μεγάλη συντροφιά ή με κάποιο συνοδό. Να γνωρίζετε καλά αυτόν με τον οποίο βγαίνετε ραντεβού και να θέσετε σταθερά όρια όσον αφορά το βαθμό της σωματικής οικειότητας που θα επιτρέψετε, αν θα επιτρέψετε καθόλου. Προσέξτε αν θα πιείτε καθόλου αλκοόλ.

Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Αν δεν αισθάνεστε άνετα με κάποιον, καλύτερα θα είναι να φύγετε.

Ιδιαίτερα οι γονείς που έχουν παιδιά εφηβικής ηλικίας χρειάζεται να συζητήσουν μαζί τους για την πρόληψη του βιασμού και μάλιστα να είναι συγκεκριμένοι αναφέροντας ποιες καταστάσεις είναι επικίνδυνες, και αυτό επειδή η πλειονότητα των βιαστών και των θυμάτων βιασμού βρίσκονται σε νεαρή ηλικία.

Ενεργήστε γρήγορα και αντιδράστε δυναμικά

Δεν είναι δυνατόν να προβλεφτούν όλες οι καταστάσεις που μπορούν να καταλήξουν σε βιασμό. Άθελά σας, μπορεί να βρεθείτε μόνη, αντιμέτωπη με έναν άντρα δυνατότερό σας, ο οποίος προτίθεται να σας εξαναγκάσει σε σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

Ενεργήστε γρήγορα, και να θυμάστε το σκοπό σας: να ξεφύγετε. Ο βιαστής συνήθως δοκιμάζει το θύμα του προτού αποφασίσει να επιτεθεί· είναι λοιπόν σημαντικό να ματαιώσετε τα σχέδιά του όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προτού αποκτήσει αρκετή αυτοπεποίθηση για να δράσει. Οι ειδικοί σε θέματα βιασμού προτείνουν δυο πορείες ενέργειας: την παθητική αντίσταση και την ενεργητική αντίσταση. Μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα την παθητική αντίσταση και, αν αυτή αποτύχει, να περάσετε στην ενεργητική αντίσταση.

Η παθητική αντίσταση μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, όπως το να κερδίσετε χρόνο μιλώντας στο βιαστή ή να προσποιηθείτε ότι έχετε κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια ή να κάνετε εμετό πάνω σε αυτόν που σας επιτίθεται . «Το ποια τακτική θα εφαρμοστεί είναι απλώς θέμα φαντασίας», έγραψε ο Τζέραρντ Χουίτμοουρ στο βιβλίο του Σοφία Απαραίτητη για την Επιβίωση των Γυναικών στους Δρόμους των Πόλεων (Street Wisdom for Women: A Handbook for Urban Survival).

Οι διάφορες μορφές παθητικής αντίστασης—οι οποίες περιλαμβάνουν τα πάντα εκτός από σωματική πάλη με το βιαστή—απαιτούν ψύχραιμο τρόπο σκέψης και πρέπει να αποσκοπούν στο να αποσπάσουν ή να ηρεμήσουν το δράστη. Αν η αντίσταση που προβάλλετε εντείνει το θυμό και τη βιαιότητα του δράστη, δοκιμάστε κάτι άλλο. Ωστόσο, μην επιτρέψετε να σας οδηγήσει δια της βίας σε κάποιο πιο απομονωμένο χώρο ενώ σκέφτεστε.

Μια εναλλακτική λύση είναι να αντιδράσετε αρνητικά και αποφασιστικά. Πείτε ξεκάθαρα στο δράστη ότι δεν θα ενδώσετε στις επιθυμίες του. Σε περίπτωση βιασμού στο ραντεβού, μπορείτε να δοκιμάσετε την αφοπλιστική τακτική τού να περιγράψετε την επίθεση που υφίστασθε με το όνομά της. Φωνάζοντας: «Αυτό είναι βιασμός! Θα καλέσω την αστυνομία!» μπορεί να κάνετε τον επίδοξο βιαστή σας να ξανασκεφτεί αν θα προχωρήσει περισσότερο.

Αν μιλώντας δεν δείτε αποτελέσματα, μη φοβηθείτε να περάσετε στην ενεργητική αντίσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθετε κακό ή να σκοτωθείτε, ούτε το να ενδώσετε αποτελεί εγγύηση ότι θα είστε ασφαλείς. Γι’ αυτό, οι περισσότεροι ειδικοί στο θέμα του βιασμού συνιστούν να παλέψετε.

Η δυναμική αντίδραση μπορεί να είναι δύσκολη για τις γυναίκες επειδή από μικρές γαλουχούνται να είναι ευγενικές, παθητικές και υποτακτικές ακόμη και όταν απειλούνται με σωματική βία. Χρειάζεται λοιπόν να έχετε εκ των προτέρων πάρει την απόφαση ότι θα προβάλετε αντίσταση ώστε να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο ταλαντευόμενη στη διάρκεια της επίθεσης.

Είναι ανάγκη να νιώθετε εξοργισμένη για το γεγονός ότι κάποιος σας απειλεί ή σας πιέζει. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η επίθεση είναι προμελετημένη και ότι ο βιαστής βασίζεται στο ότι θα ενδώσετε. Θυμώστε, μη φοβηθείτε. «Ο φόβος σας είναι το πιο ισχυρό όπλο του δράστη», ανέφερε η ερευνήτρια Λίντα Λέντρεϊ. Οι γυναίκες που αντιστάθηκαν με επιτυχία σε βιαστές συνήθως πρόβαλαν ενεργητική αντίσταση.

Αν δεν είστε σε θέση να αποκρούσετε το βιασμό, συγκεντρωθείτε στο να μπορέσετε να αναγνωρίσετε αργότερα εκείνον που σας επιτέθηκε. Αν είναι δυνατόν γρατσουνίστε τον ή σκίστε τα ρούχα του γιατί αυτό θα αφήσει πάνω σας αίμα και κομμάτια ύφασμα. Αλλά όταν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, ίσως απλούστατα να μην είστε σε θέση να παλέψετε περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση «μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι τον ‘αφήσατε’ να σας βιάσει», ανέφερε η Ρόμπιν Γουόρσοου στο βιβλίο Ποτέ Δεν το Είπα Βιασμό. «Δεν χρειάζεται να τραυματιστείτε ή να πεθάνετε για να ‘αποδείξετε’ ότι σας βίασαν».

Υ.Σ. Καμιά περίπτωση δεν είναι απόλυτα όμοια με κάποια άλλη, και καμιά συμβουλή πρόληψης δεν είναι αλάνθαστη. Ακόμη και οι ειδικοί σε θέματα βιασμού διαφωνούν ως προς το πόση και τι είδους αντίσταση θα πρέπει να προβάλει το θύμα στη διάρκεια μιας επίθεσης.