Πρώτες βοήθειες για πνιγμό στο νερό
Ένας άνθρωπος που κινδυνεύει να πνιγεί έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει αν κάποιος προλάβει και τον τραβήξει εγκαίρως από το νερό.
Αν διαπιστώσουμε πως ο σφυγμός του υπάρχει ακόμα και αφού απομακρύνουμε από το στόμα του οποιοδήποτε ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα τη λάσπη, τα φύκια, την άμμο κλπ και του κάνουμε τεχνητή αναπνοή.
Αν διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει σφυγμός, κάνουμε μαλάξεις στην καρδιά σε συνδυασμό με την τεχνητή αναπνοή και ζητάμε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Πως γίνονται οι μαλάξεις στην καρδιά
Σε περίπτωση πνιγμού, η μάλαξη της καρδιάς μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή αυτού που κινδυνεύει. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς γίνεται η μάλαξη στην καρδιά.
1) Τοποθετούμε ανάσκελα τον άρρωστο και ελευθερώνουμε το θώρακα και το λαιμό.
2)Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη μία παλάμη στο στέρνο και την άλλη παλάμη επάνω στην πρώτη.
3) Ασκούμε πίεση με τα χέρια απότομα προς τα κάτω και επαναλαμβάνουμε την πίεση με
συχνότητα 60-70 φορές το λεπτό.
Αν μετά από 15 μαλάξεις δεν υπάρξει ανάνηψη του ασθενή, τότε εφαρμόζουμε την τεχνητή αναπνοή με δύο γρήγορες εκπνοές μέσα στο στόμα του αρρώστου. Σε αυτή την τεχνική, πρέπει να προσέχουμε τη δύναμη με την οποία την ασκούμε, διότι μπορεί να σπάσουμε το θώρακα του άλλου.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για κάποιον που έχει υποστεί συγκοπή ή αλλιώς ανακοπή καρδιάς. Ενδεικτικά στοιχεία για το γεγονός πως κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή είναι η απώλεια των αισθήσεων, η παντελής έλλειψη αναπνοής και η απώλεια καρδιακών χτύπων.