Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ο Νίκος Δένδιας στη Λιθουανία συνάντησε τον ομόλογό του Arvydas Anušauskas

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιθουανία, όπου συναντήθηκε χθες, Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας, Arvydas Anušauskas, στο Βίλνιους.

Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, συζητήθηκαν η περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας.

Επίσης, συζητήθηκε και η συμμετοχή της Λιθουανίας στο Ελληνικό Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο Βίλνιους, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά εδώ στο Βίλνιους, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής μας. Θα πρέπει να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι διακρατικές σχέσεις μας είναι εξαιρετικές.

Και οι δύο χώρες δεσμευόμαστε στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεσμευόμαστε σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών του κόσμου. Και φυσικά, και οι δύο είμαστε ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό.

Είμαστε χώρες, όπως είπατε, με γεωγραφική απόσταση, χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης, δυστυχώς, και οι δύο βρισκόμαστε κοντά σε εμπόλεμες περιοχές. Η συνεργασία μας έχει και χαρακτήρα συμβολισμού, μεταξύ άλλων.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε γνώση σε θέματα όπως, φυσικά, η Ουκρανία, η Αφρική, το ζήτημα της μετανάστευσης, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Θα ξεκινήσω με την κατάσταση στην Ουκρανία και θα επαναλάβω τη θέση μας, σύμφωνα με την οποία θεωρούμε την εισβολή στην Ουκρανία ως κατάφωρη παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Και είμαστε ευτυχείς που πρόσφατα ενταχθήκαμε στο Demining Capability Coalition (Συνασπισμός Δυνατότητας Αποναρκοθέτησης) υπό την καθοδήγησή σας και υπογράψαμε τη Συμφωνία παρουσία σας στις Βρυξέλες.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω σχετικά με την Ερυθρά Θάλασσα. Το ζήτημα της Ερυθράς Θάλασσας είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όχι μόνο επειδή έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και την υποχρέωση να προστατεύουμε πάντα τους ναυτικούς μας, αλλά επίσης και επειδή η κατάσταση εκεί απειλεί το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλεί έμμεσα, αλλά σε σημαντικό βαθμό, την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.

Και είμαι πολύ χαρούμενος που και εσείς θεωρείτε πολύ σημαντική την Επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μεγαλύτερη θαλάσσια αμυντική επιχείρηση την οποία έχει ποτέ υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζητήσαμε επίσης για την άμυνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση μας είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και είμαστε και οι δύο αφοσιωμένα μέλη του. Και δεν θεωρούμε το ΝΑΤΟ ως μία Συμμαχία Στρατών, αλλά ως μία Συμμαχία αξιών, τις οποίες και οι δύο συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, αποτελεί κοινό ενδιαφέρον των δυο κρατών μας η ιδέα του Προέδρου Μακρόν, για ενδυνάμωση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης και τη δημιουργία αμυντικών δυνάμεων, όχι αντίθετων προς το ΝΑΤΟ αλλά συμπληρωματικών σε αυτό, οι οποίες θα δίνουν επίσης και μία διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο πεδίο της Ουκρανίας και όχι μόνο. Και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν σε αυτό το οικοσύστημα συμμετάσχουν και λιθουανικές εταιρείες. Θα διεξάγουμε ένα μεγάλο συνέδριο, ένα συνέδριο για το αμυντικό οικοσύστημα, το φθινόπωρο στην Αθήνα. Η Γαλλία θα είναι η τιμώμενη χώρα, αλλά θα θέλαμε πάρα πολύ και η Λιθουανία να συμμετέχει σε αυτό. Γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα.

Πρέπει να πω ότι συναντήσεις όπως αυτή δείχνουν την κοινή θέλησή μας να εργαστούμε μαζί ώστε να διαφυλάξουμε τις αξίες μας, να διαφυλάξουμε τις αρχές μας, να διαφυλάξουμε τις χώρες μας.

Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για το πολύ θερμό καλωσόρισμά σας, την πολύ θερμή φιλοξενία σας και θα χαρώ πάρα πολύ να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα.

Σας ευχαριστώ».

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιθουανία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την αεροπορική βάση Šiauliai.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιθουανία ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, το βράδυ, με το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Landsbergis Gabrielius και την επίσκεψή του στο Μουσείο «Της Κατοχής και των Αγώνων για την Ελευθερία» στο Βίλνιους.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Λιθουανία ο Υπουργός δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Ολοκληρώνω σήμερα την επίσκεψη μου στη Λιθουανία. Χθες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας και σήμερα με τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Υπουργό Άμυνας, κατ’ αρχάς, για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Ελλάδα έχει τον ηγετικό ρόλο και παρουσία με φρεγάτα επί του πεδίου.

Πέραν αυτού, είχαμε μία συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας τόσο στην Αφρική, όσο και στην Μέση Ανατολή. Αλλά πέραν αυτού, είχαμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε τις κοινές δυνατότητες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας.

Έχω να πω ότι πάντοτε είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε για τη συνεργασία μας στα πλαίσια των δύο Οργανισμών που μετέχουμε. Κατ’ αρχήν, μεν του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως της κοινής μας οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βλέπουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητες, ιδίως, για τη δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να είναι συμπληρωματικός στο ΝΑΤΟ, αλλά και να δώσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες μας».