
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Επιστρέφουν στη ναυπήγηση με νέα γραμμή παραγωγής
Στόχος της ONEX να περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από την επισκευή στην κατασκευή πλοίων. Νέα γραμμή παραγωγής ρυμουλκών, επόμενος στόχος τα φέρι μπόουτ και τα πολεμικά πλοία.
Σε τροχιά δυναμικής επανεκκίνησης βρίσκεται η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να σηματοδοτούν ένα ακόμη κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η ONEX Shipyards ανακοίνωσε χθες την έναρξη της πρώτης γραμμής παραγωγής ρυμουλκών με επόμενο βήμα στον σχεδιασμό την παραγωγή φέρι μπόουτ, στο πλαίσιο ενός συνολικού επενδυτικού σχεδίου που αποσκοπεί στη μετατροπή των ναυπηγείων σε πολυλειτουργικό βιομηχανικό κόμβο.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας για διαφοροποίηση και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων. Η νέα γραμμή ρυμουλκών θα αποτελέσει την αφετηρία για επέκταση των ναυπηγείων σε άλλους τομείς, όπως τα φέρι μπόουτ και τα πλοία άμυνας.
Παράλληλα, καταγράφηκε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την ONEX και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου: Η είσοδος του 700ου πλοίου για συντήρηση και επισκευή, γεγονός που αναδεικνύει τη συνεχή λειτουργικότητα και αξιοπιστία των εγκαταστάσεων. Πρόκειται για το πλοίο Neptune Odyssey της εταιρείας Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises που ανήκει στην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, Πάνο Ξενοκώστα, η επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υποστηρίζεται τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ DFC, μια σπάνια για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εξέλιξη, που υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία της πρωτοβουλίας.
Υπενθυμίζεται ότι η ONEX ήταν το πρώτο ναυπηγείο παγκοσμίως που χρηματοδοτήθηκε από την DFC, την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Το επενδυτικό σχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ευθυγραμμίζεται με τον εθνικό στόχο της επαναβιομηχάνισης, την ενίσχυση της ναυτιλιακής τεχνογνωσίας και την ενεργειακή και στρατιωτική αυτάρκεια της χώρας, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την απασχόληση.
Η ONEX και το εθνικό πλοίο
Με όραμα τη δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού πλοίου, ικανού να καλύψει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και να λειτουργήσει ως εξαγώγιμο τεχνολογικό προϊόν, ο Πάνος Ξενοκώστας κατέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ιστορικών ναυπηγείων της Ελλάδας για την συγκρότηση ενός εθνικού ναυπηγικού φορέα ως κομβικό βήμα για την ανάκτηση της ναυπηγικής κυριαρχίας της χώρας.
Στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης DEFEA, διατυπώθηκε με σαφήνεια η ανάγκη σύστασης ενός νέου εθνικού φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν ισχυρές παραγωγικές μονάδες όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σύρου και Σκαραμαγκά.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενοκώστας, «σε δύο χρόνια από σήμερα, η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία –και ιδιαίτερα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας– θα μπορούν να ναυπηγούν τα πάντα… εκτός από αεροπλανοφόρα».
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Τα τελευταία έτη, τα ναυπηγεία της ONEX έχουν πετύχει σημαντικά ορόσημα στη ναυπηγοεπισκευή. Ειδικότερα, το 2024 εξυπηρέτησαν το 80,1% της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων που επισκευάστηκαν σε ελληνικές δεξαμενές και το 51,2% του συνολικού αριθμού πλοίων.
Από το 2019, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 697%, με 700 πλοία να έχουν εξυπηρετηθεί. Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 135 εκατ. ευρώ, με νέο πλάνο επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Σύντομα, οι εγκαταστάσεις της ONEX θα είναι ικανές να εξυπηρετούν πλοία έως και 200.000 τόνων.