Από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου θα δικαστεί για δεύτερη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου, 34χρονος Σύριος που φέρεται ως υπαίτιος για το ναυάγιο που είχε σημειωθεί στη μία και 20 τα ξημερώματα στις 17 Νοεμβρίου 2015, στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά 9 πρόσφυγες και μετανάστες και να αγνοούνται δύο ανήλικα παιδιά από το Ιράκ και τη Συρία.

Η υπόθεση αυτή είχε εκδικαστεί για πρώτη φορά από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου τον Οκτώβριο του 2018 μετά από έφεση που είχε ασκηθεί από τον 34χρονος αλλοδαπό, ο οποίος και είχε κριθεί ένοχος για τη μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, καθώς και για εκ προθέσεως πρόκληση ναυαγίου, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος, αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στον 34χρονο Σύριο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 105 ετών και φυλάκιση 3 μηνών από τα οποία θα εκτίσει τα 25 χρόνια βάση νομοθεσίας, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 270.500 ευρώ.

Κατά της απόφασης αυτής ο αλλοδαπός υπέβαλε αίτημα αναίρεσης, το οποίο έγινε αποδεκτό και έτσι η υπόθεσή του θα εκδικαστεί εκ νέου από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στις 6 Δεκεμβρίου σε μία προσπάθεια να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την ποινή που του έχει επιβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο δεν του είχε αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό, ο 34χρονος Σύριος είχε κριθεί ένοχος με τις επιβαρρυντικές διατάξεις του νόμου (μεταφορά εκ κερδοσκοπίας) και του είχε επιβληθεί η ίδια ποινή.

Το ναυάγιο είχε σημειωθεί στη μία και 20 τα ξημερώματα στις 17 Νοεμβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω. Το πολυεστερικό σκάφος που ήταν κυβερνήτης ο 34χρονος Σύριος μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω συνολικά 17 άτομα. Από αυτά διασώθηκαν μόνο τα έξι (ένας άνδρας και δύο ανήλικοι από το Ιράκ καθώς και ένας άνδρας και δύο γυναίκες από τη Συρία), οι υπόλοιποι βρήκαν τραγικό θάνατο και μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα. Ειδικότερα,  έχασαν τη ζωή τους ένας άνδρας, δύο γυναίκες και τρεις ανήλικοι από το Ιράκ, καθώς και δύο γυναίκες και ένας ανήλικος από τη Συρία.

Όπως έγινε γνωστό, τη βάρκα στην οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες εντόπισε αναποδογυρισμένη το προσωπικό του πλωτού σκάφους της δύναμης FRONTEX και άμεσα υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετείχαν πλωτό ανοιχτής θαλάσσης και περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο του Π.Ν., καθώς επίσης και ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. Σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων, αγνοούνταν δύο (02) αγόρια, από το Ιράκ και τη Συρία.

www.limenikanea.gr