Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, για την «Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 η διεθνής κοινότητα υιοθέτησε, κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η εν λόγω Διακήρυξη αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων και έκτοτε η ημέρα αυτή εορτάζεται παγκοσμίως.

Η Οικουμενική Διακήρυξη έθεσε ένα κοινό πλέγμα βασικών Αρχών για όλους τους λαούς και όλα τα έθνη, όπως:

  • Το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια.
  • Την ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης.
  • Την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία χωρίς διακρίσεις.
  • Την προστασία από βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.

Κύριος στόχος της ήταν η οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης βασισμένης σε παγκόσμια δικαιώματα και ελευθερίες. Σήμερα, 76 έτη αργότερα, σ΄ έναν κόσμο όπου οι συγκρούσεις και οι κρίσεις συνεχίζονται, ο εορτασμός της ημέρας αυτής εξακολουθεί και επιβεβαιώνει την ανάγκη για σταθερή αφοσίωση στο όραμα μιας ανθρωπότητας βασισμένης σε κοινές αρχές και αξίες, καθιστώντας προφανές το γεγονός ότι, όταν απειλούνται θεμελιώδη δικαιώματα, όλες οι κοινωνίες κινδυνεύουν.

Η Ελληνική Αστυνομία, ως εγγυητής της ασφάλειας των πολιτών, μέσω της πρόληψης και της καταστολής του εγκλήματος, λειτουργεί και δρα με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, το προσωπικό της βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε μορφής μίσους και διακρίσεων, στοχεύοντας στην υπεράσπιση και στη προστασία του συνόλου των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ατόμου.

Για την εξασφάλιση της λειτουργίας αυτής απαιτείται, μεταξύ άλλων, και η μετατροπή της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε ένα εργαλείο διαδραστικό και αποτελεσματικό, τόσο με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων εκμάθησης όσο και με τη συστηματική επιμόρφωση του προσωπικού του Σώματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση καίριων εγκληματικών φαινομένων, όπως η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, η εμπορία ανθρώπων, η παραβατικότητα και η θυματοποίηση των ανηλίκων, αλλά και την καλλιέργεια σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων, των μεταναστών και των ευάλωτων ομάδων.

Καινοτόμες δράσεις όπως η επέκταση της ψηφιακής εφαρμογής «Panic Button» σε όλα τα ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου και στο σύνολο της επικράτειας, για την άμεση ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής ή κινδύνου της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας, καθώς και η ανάπτυξη και λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής “SAFE.YOUth”, ως το πρώτο εξειδικευμένο και ηλικιακά στοχευμένο εργαλείο για την ενημέρωση και την ενδυνάμωση  των ανηλίκων, την προστασία τους από διάφορες μορφές βίας, κακοποίησης και παραβατικότητας και τη δυνατότητα επικοινωνίας τους με την Ελληνική Αστυνομία, αποτελούν μερικές μόνο εκφάνσεις του πολυδιάστατου ρόλου της που επεκτείνεται, πλέον της διαχείρισης της εγκληματικότητας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με όλες τις κοινότητες που υπηρετεί και τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που τις απαρτίζουν.

Η κοινωνική αστυνόμευση βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας. Μία αστυνόμευση προσανατολισμένη στο άτομο και στην κοινωνία, μέλος της οποίας αυτό αποτελεί. Μία αστυνόμευση που διασφαλίζει την έννομη τάξη, προασπίζει την κοινωνική ευρυθμία και παρέχει αίσθημα ασφάλειας σε όλους πολίτες ανεξαιρέτως. Περαιτέρω και σε απόλυτη ακολουθία, η κατοχύρωση του σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη, συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του αστυνομικού έργου και στην καθολική αποδοχή του θεσμικού ρόλου του Σώματος.