Γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
– Διατηρείστε την ψυχραιμία σας γιατί ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.
– Φροντίστε να ενημερωθείτε για τους αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης και να τους μάθουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας:
ΕΛΑΣ 100
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 199
ΕΚΑΒ 166
ΛΙΜΕΝΙΚΟ 108
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112
– Καταρτίστε το οικογενειακό σας Σχέδιο για κάθε κίνδυνο (σεισμό, πλημμύρα, δασική πυρκαγιά, έντονα καιρικά φαινόμενα, κλπ) και ορίστε ένα ασφαλές σημείο συνάντησης των μελών της οικογένειάς σας, μετά από κάθε τύπου καταστροφή.
-Αν διαμείνετε σε ξενοδοχείο για κάποιες ημέρες, φροντίστε να ενημερωθείτε από το σκαρίφημα πού θα υπάρχει αναρτημένο πίσω από την πόρτα του δωματίου σας για το πού βρίσκεται το κλιμακοστάσιο.
– Φροντίστε να ενημερώνεστε για την πρόγνωση του καιρού.
– Συζητείστε με τους φίλους σας το Σχέδιό σας και τα μέτρα αυτοπροστασίας για περισσότερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.
-Μη δίνετε σημασία στις φήμες, παρά μόνο σε έγκυρες πληροφορίες που προέρχονται από τις δημόσιες αρχές
Έντονα καιρικά φαινόμενα
Πρέπει να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
– Σε περίπτωση ανάγκης, καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ (ασθενοφόρο) 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
– Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
– Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία, όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
– Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
– Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Μόλις περάσει η κακοκαιρία
-Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες
προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
– Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές
ζημιές.
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, βροχόπτωση κλπ).
-Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
– Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
– Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
– Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως της Τροχαίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής κλπ.
-Προσέξτε όταν βαδίζετε, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
– Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
Αν αποκλειστείτε
– Παραμείνετε ψύχραιμοι. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
– Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.