Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Βασικά  χαρακτηριστικά για επιτυχημένη αγορά ενός φακού

Είναι αντιληπτό και αποδεκτό, όσο πιο πολλές δυνατότητες έχει ένας φακός, συνδυαστικά με ποιότητα και ευκολία χρήσης, τόσο πιο πολύ ανεβαίνει και η τιμή του.

Ωστόσο, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από μοντέλα, με απλά ή σύνθετα χαρακτηριστικά, που έχουν πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας κλπ.

Χρήση του φακού

Για  την αγορά ενός φακού είναι απαραίτητο να αποφασίσεις για ποια χρήση τον θέλεις

Χρειάζεσαι ένα δυνατό φακό με turbo λειτουργία για τη δουλειά σου; Έναν ελαφρύ φακό για το σπίτι, ένα μικρό φακό για τη τσάντα όταν επιστρέφεις το βράδυ, ένα δυνατό φακό led για την ορειβασία, επαναφορτιζόμενο κεφαλής με μεγάλη εμβέλεια για το ποδήλατο;

Συνήθως ένας φακός, ακόμη και εάν είναι ο πιο δυνατός ή ο πιο ακριβός, δεν είναι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Εάν είσαι επαγγελματίας τότε, από προσωπική πείρα, θα ξέρεις ότι ένα μόνο εργαλείο δεν αρκεί για να κάνεις όλες σου τις δουλειές, δεν έχεις μόνο ένα κατσαβίδι, έτσι δεν είναι;

Για  να πετύχεις μια αξιόπιστη και οικονομική αγορά που θα σε ικανοποιήσει απόλυτα για τη χρήση που το θέλεις, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι ζητάς και πως θα χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο που λέγεται φακός.

Ισχύς του φωτός

Lumen (σύμβολο lm) είναι η μονάδα της φωτεινής ροής, της συνολικής ποσότητας του εκπεμπόμενου ορατού φωτός από μια πηγή, στην περίπτωση μας από τον φακό.

Μπορούμε να πούμε ότι όσα περισσότερα είναι τα Lumens τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύ και η ένταση της δέσμης φωτός.

Για παράδειγμα, οι φακοί 500 lumen είναι πιο ισχυροί από τους φακούς με 100 lumens.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο τα περισσότερα Lumens, ως μοναδικό κριτήριο, να είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα. Είναι ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών ενός φακού και η χρήση για την οποία προορίζεται που θα σε κατευθύνουν να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Ακτίνα φωτισμού Εύρος ή Βάθος

Το εύρος της ακτίνας φωτισμού είναι το διάσπαρτο φως που εκπέμπεται από έναν φακό. Το βάθος φωτισμού είναι η δυνατότητα να φωτίζει μια περιοχή δωματίου ή κάποιο εξωτερικό χώρο, σε μικρότερο όμως εύρος.

Ο φακός που συνδυάζει εύρος και βάθος εμβέλειας φωτισμού θεωρείται η καλύτερη περίπτωση.

Όταν όμως πρόκειται να επιλέξεις μεταξύ εύρους και βάθους, πρέπει να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε περίπτωσης, με σημείο αναφοράς πάντα τις δικές σου ανάγκες.

Υπάρχουν διάφορες λειτουργίες φωτισμού όπως η Turbo, υψηλή, χαμηλή κοκ.

Πολύ χρήσιμη είναι η λειτουργία Zoom. Πολλά μοντέλα φακών παρέχουν πλέον τη δυνατότητα αυξομείωσης της δέσμης φωτός μέσω μηχανισμού zoom.

Μια άλλη λειτουργία που θα φανεί χρήσιμη στη χρήση του φακού σε εξωτερικά περιβάλλοντα (π.χ κάμπινγκ) είναι η λειτουργία Flash, η δυνατότητα να αναβοσβήνει – λειτουργία.

Χρήσιμες μπορεί να είναι και οι λειτουργίες φωτισμού με πράσινο ή και κόκκινο φωτισμό .

Αναμενόμενη φωτεινότητα / διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας

Όλοι οι φακοί έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το επίπεδο φωτεινότητας τους είτε αυτό γίνετε με δαχτυλίδι ρύθμισης ή με την πίεση ενός κουμπιού. Το μεγάλο επίπεδο φωτεινότητας σου δίνει άφθονο φωτισμό ώστε να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Εάν όμως ο δυνατός φωτισμός δεν είναι το ζητούμενο, σε αυτό που κάνεις, καλό είναι να επιλέγεις χαμηλότερη φωτεινότητα ώστε να πετύχεις εξοικονόμηση μπαταρίας.

Πηγή ενέργειας

Οι περισσότεροι φακοί λειτουργούν με συμβατικές αλκαλικές μπαταρίες ή μπαταρίες λιθίου (φακοί επαναφορτιζόμενοι). Οι μπαταρίες λιθίου θεωρούνται πιο συνεπείς και δίνουν καλύτερες επιδόσεις.

Εάν χρησιμοποιείς επαναφορτιζόμενους φακούς και κατά επέκταση επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, φρόντισε να τις επαναφορτίζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ώστε να είναι πάντα έτοιμες προς χρήση αλλά και να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής τους.

Χάρη στην υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας υπάρχουν φακοί που έχουν ενσωματωμένο κύκλωμα ελέγχου που βελτιστοποιεί κατά το μέγιστο την απόδοσή και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Χρόνος λειτουργίας μπαταρίας

Οι χρήστες φακών, ειδικά εκείνοι που χρησιμοποιούν το φακό σε εκδρομές, ταξίδια ή για το αυτοκίνητο τους, πρέπει να κατανοούν τη σημασία της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και του χρόνου λειτουργίας της.

Οι φακοί αναφέρουν, συνήθως, τον αναμενόμενο χρόνο λειτουργίας της μπαταρίας ανάλογα με τις ρυθμίσεις φωτισμού που προτιμά ο χρήστης.

Για παράδειγμα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι μεγαλύτερη όταν ο φακός λειτουργεί σε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και λιγότερη όταν λειτουργεί στην υψηλότερη ισχύ του.

Και επειδή τα έκτακτα περιστατικά δεν είναι και τόσο έκτακτα, καλό είναι να έχεις προβλέψει τις εναλλακτικές σου (επιπλέον ζεύγος μπαταριών, φορτιστή μπαταρίας που μπορεί να συνδεθεί σε μια κοινή πρίζα 110-230V, καλώδιο usb εάν είναι επαναφορτιζόμενος με usb, υποδοχή αναπτήρα του αυτοκινήτου).

Μέγεθος

Το μέγεθος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσεις κατά την επιλογή του σωστού φακού.

-Εάν θέλεις να έχεις πάντα ένα φακό στην τσάντα σου τότε θα πρέπει να είναι μικρός και ελαφρύς ώστε να μην πιάνει πολύ χώρο και να μη κουβαλάς επιπλέον βάρος.

-Εάν πάλι πρόκειται να τον χρησιμοποιήσεις στο αυτοκίνητο, τότε ένα μεγαλύτερο μέγεθος με καλή εργονομία στο χειρισμό θα ήταν πιο πρακτικό.

-Εάν τον θέλεις για την εξοχή, όταν στήνεις την σκηνή σου ή για έναν περίπατο τότε ένας μικρός φακός κεφαλής που τοποθετείται στο καπέλο ίσως είναι μια καλή επιλογή.

Υλικό / σώμα

Οι περισσότεροι φακοί είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο επικαλυμμένο με ανθεκτικό υλικό στις γρατζουνιές, στις κρούσεις και στις πτώσεις.

Είναι χρήσιμο ο φακός που θα επιλέξεις να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός ώστε ο χρόνος και η χρήση να μην επηρεάσουν την χρηστικότητα του. Οι καλής ποιότητας φακοί ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία εργαλείων χειρός που έχουν διαχρονική αξία και ζωή.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να προσέξεις είναι η εργονομία του φακού. Πιάσε τον φακό στο χέρι σου, σαν να πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις. Δες πόσο καλά εφαρμόζει στην παλάμη σου, νιώσε την αντιολισθητική του επιφάνεια.

Η καλή εφαρμογή εξασφαλίζει ασφάλεια και ταχύτητα χρήσης του φακού. Εάν για παράδειγμα επίλεξες έναν φακό εργασίας για συνεργείο αυτοκινήτων, εργοτάξιο ή οικοδομή, σίγουρα θα σε ενδιαφέρει να νοιώθεις τον φακό στο χέρι σου σταθερό και στιβαρό.