Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Αυτοάμυνα, σωματική και ψυχική αυτοπροστασία

Ζούμε σε μία εποχή που όλο και πιο έντονα συνειδητοποιούμε κάθε μέρα πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το απρόβλεπτο. Και κυρίως ότι μπορεί να έρθουν έτσι τα γεγονότα που να χρειαστεί να στηριχθούμε μόνο στον εαυτό μας. Μπορούμε να χειριζόμαστε λεκτικά και σαν γλώσσα σώματος μια δύσκολη στιγμή απειλής, ύβρεων, επιθετικότητας;

Μπορούμε να αμυνθούμε σωματικά με λιτό και καίριο τρόπο σε βιαιοπραγίες, απόπειρες βιασμού, κλοπής, ληστεία ή αν βρεθούμε σε μία επιθετική ομάδα ανθρώπων; Μπορούμε να ασκηθούμε στην υγιή Αυτοπεποίθηση για να διατηρούμε το αυτεξούσιό μας σε οποιεσδήποτε συνθήκες; Σκεφθείτε ότι η βία στα σχολεία, στο δρόμο… οπουδήποτε θα μπορούσε να υποχωρήσει αν ο κάθε ένας μας από την μικρή ηλικία εκπαιδευόταν! Μπορούμε να εκπαιδευτούμε για το απρόσμενο σε δύσκολους καιρούς και σ οποιαδήποτε ηλικία;

Οι 10 βασικές συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσετε σε περίπτωση που πέσετε θύμα επίθεσης ή ακόμη και για το πώς θα μπορέσετε να την αποφύγετε.

Δεν ξεχνώ και προσπαθώ να εφαρμόζω πάντα τον πρώτο κανόνα της αυτοάμυνας «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ. Όμως αν δεν μπορείς να αποφύγεις τότε να θυμάσαι ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ.»

Επίσης γνωρίζω τη σημασία της «Λεκτική Αυτοάμυνα»: Λεκτική Αυτοάμυνα σημαίνει ότι μπορώ να αποτρέψω την ενδεχόμενη συμπλοκή, δια μέσου της πειθούς και του λόγου. Για να το επιτύχω αυτό σημαίνει ότι μπορώ να εφαρμόσω την αποτελεσματική επικοινωνία δια μέσου του λόγου και σε καμία περίπτωση δεν προσβάλω τον άλλο παρασυρμένος από το ενδεχομένως δίκιο μου ή από τα πιθανά κόμπλεξ, φοβίες και ανασφάλειες μου . Παρ’ όλα αυτά σε περίπτωση που πέσετε θύμα επίθεσης, για να μπορέσετε να την αποφύγετε ή να αντιδράσετε αποτελεσματικά, καλό είναι να λάβετε υπ’ όψη σας τις παρακάτω ενδεικτικές δέκα συμβουλές, που ακολουθούν..

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΩΤΗ: ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΟΥ

Οι περισσότερες συγκρούσεις λεκτικές ή σωματικές συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης κυρίως, προσπαθούν να επιβεβαιωθούν μέσα από τις καθημερινές συγκρούσεις και τα παιχνίδια κυριαρχίας που παίζουν με τους γύρο τους. Η ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση θα σε βοηθήσει να κυριαρχήσεις σε επίπεδο προσωπικοτήτων και να κατορθώσεις να ελέγξεις καλύτερα την εξέλιξη του συμβάντος.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΟΥ

Αξιολόγησε τι μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο για σένα και απόφυγε το. (π. χ ακριβά ρούχα και κοσμήματα, επίδειξη οικονομικής άνεσης, προκλητικό ντύσιμο για γυναίκες ή φέρσιμο για άνδρες και πέρασμα από σκοτεινά μέρη σε προχωρημένες ώρες χωρίς παρέα ή φλερτ μιας γυναίκας με αγνώστους σε ύποπτα και επικίνδυνα μέρη ή λεκτική αντιπαράθεση με κομπλεξικούς ανθρώπους μπροστά σε «κοινό» που παρακολουθεί κ.λ.π)

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΡΙΤΗ: ΜΗN ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ακόμη κι αν νοιώθεις σιγουριά σε σχέση με τον εαυτό σου ή με τον συνοδό σου ή με την παρέα σου προσπάθησε να ακολουθείς τις δύο πρώτες συμβουλές. Ακόμη και ένα οπλισμένο με μαχαίρι παιδί μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΜΑΘΕ ΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ

Αν τώρα συνειδητοποιήσεις πως η μάχη είναι αναπόφευκτη (βρίσκεσαι μπροστά σε έναν επίδοξο βιαστή ή κλέφτη) τότε σκέψου πως ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΘΕΙΣ ΕΣΥ. «Ο προσεκτικός πολεμιστής παίρνει μια θέση τέτοια που να κάνει την ήτα αδύνατη και μετά δεν παραβλέπει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί.»

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΣΟΥ

Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να εφαρμόσεις την οποιαδήποτε συμβουλή και γνώση. Αν δεν έχεις αρμονία μέσα σου τότε δεν μπορεί να ελπίζεις πως μπορείς να αποτελέσεις μια αξιόμαχη μονάδα ή να συνεργαστείς σωστά με αυτούς που σε συνοδεύουν.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΚΤΗ: ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Μη παραμείνεις σε καμία περίπτωση σε θέση επικίνδυνη και απομονωμένη. Τρέξε και εφάρμοσε κάποιο κόλπο για να βρεθείς κοντά σε σημείο που μπορείς να έχεις βοήθεια. Και μόνο αυτό αν συμβεί μια δυνατή φωνή που θα ζητάει βοήθεια θα αποτρέψει ίσως την συμπλοκή.Αν συνειδητοποιήσεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις πια και θα πρέπει να εμπλακείς οπωσδήποτε σε σωματική βία τότε:

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΒΔΟΜΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

Ο αντίπαλος σου μπορεί να αποδειχθεί πως τελικά ήταν ένα θρασύδειλο ανθρωπάκι ή ο «τρομοκράτης » για τον οποίο άκουγες μέχρι χθές στις ειδήσεις και τώρα εσύ ίσως είσαι το επόμενο θύμα του.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΟΓΔΟΗ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΩΣ ΟΠΛΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Ίσως τα κλειδιά του αυτοκινήτου κατάλληλα τοποθετημένα στο χέρι σου, ένα στυλό, μία πέτρα, ένα ξύλο. Ποτέ δεν ξέρεις αν ο αντίπαλος σου είναι οπλισμένος με μαχαίρι και τι προθέσεις έχει. Για ένα και μόνο μπορείς να είσαι σίγουρος, ότι στον δρόμο δεν υπάρχει το αθλητικό πνεύμα του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΝΑΤΗ: ΑΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΜΕ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ.

Μπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες, πληρέστερες πληροφορίες, στα κατά τόπους αθλητικά σωματεία που ασχολούνται με τη διδασκαλία πολεμικών τεχνών, ή ιδιωτικά γυμναστήρια που πλέον, ως επί το πλείστον υιοθετούν την εναλλακτική διδασκαλία ήπιων, ασκήσεων που αποτελούν μέρος ή συνδυασμός πολεμικών τεχνών, εντάσσοντας στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, κάποιες ώρες στην εξάσκηση τεχνικών αυτοάμυνας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΕΚΑΤΗ: ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΜΟΝΟ ΑΠΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ

Καταρχάς θα πούμε πως πρέπει να χρησιμοποιήσεις χτυπήματα ισχυρά σε ασθενή σημεία του αντιπάλου. (όπως ο λαιμός, τα μάτια, τα αυτιά, ο διάφραγμα, τα γεννητικά όργανα).Αυτά τα χτυπήματα θα δοθούν με την χρήση απλών και αυτοματοποιημένων τεχνικών.

Στην διαδικασία της μάθησης οιασδήποτε κινητικής δεξιότητας υπάρχουν τέσσερα στάδια.

1ο μαθαίνω

2ο γνωρίζω

3ο τελειοποιώ

4ο αυτοματοποιώ

Για να φτιάσει κανείς στο στάδιο της αυτοματοποίησης μιας τεχνικής χρειάζεται να κάνει πάρα πολλές επαναλήψεις της αυτής τεχνικής, που θα έχει τελειοποιήσει και θα την έχει προσαρμόσει, πολύ κοντά στις πραγματικές συνθήκες.

www.healthreportaz.gr

φωτογραφία:  jjblackknights.com