Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή κοντά στο Κίεβο

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών.

Η Μόσχα διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για την ουκρανική «προβοκάτσια» αναφορικά με θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι’ αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Μετά τα εγκλήματα στην Μπούτσα της Ουκρανίας απαιτούνται νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν

Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

“Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)”, δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

“Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα”, πρόσθεσε.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Η Ρωσία χθες, Κυριακή, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια ”παράσταση” για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 έπειτα από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα για γενοκτονία.

 Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία μετά την σφαγή της Μπούτσα

Για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».